Att köpa böcker som present

En av de vanligaste presenterna som finns måste nog vara att köpa böcker. Det är ju både det lättaste att ge, men kan också vara det tråkigaste att få. Många mostrar och kusiner har ju tagit genvägen att köpa en populär deckare eller något “man kan tänkas gilla” men en felriktad bokpresent är ju som att få en parfym man inte vill ha. Den går liksom inte att slänga, och inte heller att använda.

Ett klart tips är alltså att om du ger bort en bok, fundera på om det inte är den bra idé att ge bort ett presentkort istället, alternativt att höra med någon närstående vilka ämnen personen är insnöad i. Det är ju inte fel att köpa en faktabok för någon som har ett genuint intresse inom ett specifikt område.

Skönlitterära böcker är en annan femma. Du kanske tycker att en bok är superbra men tänk på att med böcker är det samma sak som med filmer, det är ju minst lika svårt att köpa filmer som present åt någon. Har man sett mycket film, eller läst mycket böcker så får man ju oftast en helt annan preferens. Man vill helt enkelt nå lite djupare, se fler nyanser eller helt enkelt bara uppleva något “nytt”.

Alltså, om du köper en bok till någon som present. Tänk då över vad personen är intresserad av och hur mycket den kan tänkas ha läst i området innan, så att du köper bok på “rätt nivå” så att säga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.