Och årets julklapp blev…

…råsaftscentrifugen! För många var det nog första gången det hörde ordet råsaftscentrifug när de läste i nyheterna igår om att detta blivit Årets Julklapp 2013. Som vanligt började diskussionerna kring huruvida det var rätt eller fel. Det många ofta missar med valet av “Årets Julklapp” är att det inte handlar om den produkt man tror kommer sälja bäst och mest utan ska vara en produkt som passar bra som julklapp och som avspeglar vår tid. Det finns en tydlig hälsotrend just nu och råsaft är bara en av de sakerna som är i ropet. Hade det funnits en våg med kalorimätare som bara fungerar 2 dagar i veckan (ja, jag syftar på 5:2) så hade det förmodligen blivit Årets Julklapp.

Produkten i sig är förstås ganska cool. Råsaft innehåller stora mängder vitaminer och tar ut det nyttigaste ur frukterna. Till skillnad från vanliga juicepressar så kan den dra ut juice ur frukter som vanligtvis är svåra att utvinna juice ur, då de är för “torra” för vanliga juicepressar. Det gör att man kan få ut nyttigheter ur tex ingefära utan att man behöver finhacka den. Själva tekniken som används är att maskinens vassa kniver river isär frukten och de finfördelade fibrerna slungas i en centrifug och pressar ut saften genom små hål.

I likhet med tidigare Årets Julklapp så är det en relativt dyr historia och de kostar vanligtvis över tusenlappen. Det är kanske inte så många som köper så dyra julklappar till varandra men om man går ihop flera och köper en till Hälso-Hasse eller Tränings-Tina så kan det förmodligen bli en bra julklapp. Personligen tycker jag att det är en kul pryl och jag ger tummen upp! Vad säger du?

Leave a Reply

Your email address will not be published.